'

【說好世盃故事】由當紅翼鋒到8號英雄;基沙文換位發光芒 全因契爺迪甘斯一席話!

法國以2:1力挫英格蘭,都多人都盛讚基奧特老而彌堅,再早幾場就力撐麥巴比「世一」,呢對前鋒組合固之然超勁,但其實佢哋背後有位中場大師發功,佢就係4年前嘅冠軍翼鋒,如今轉踢中場嘅基沙文。

兩年前嘅國際賽期,迪甘斯喺食緊早餐嗰陣,無啦啦同基沙文講:「你可以踢得後啲,無論視野、工作效率、體能同智慧,我認為你都具備成為偉大6號球員嘅條件。」當時基沙文聽完就算,估唔到兩年後,6號位未做到,但因為普巴、尼干古等先後受傷,就頂上踢8號位。

基沙文喺贏英格蘭後受訪,講到迪甘斯嘅時候,佢都有形容兩師徒嘅關係,係令佢墮後一格表現更出色嘅主因:「係我欠佢(迪甘斯),我為法國國家隊付出一切,既為咗孭得起呢件波衫,亦都係為佢。佢一直信任我,我每一個動作、每一場比賽,就係我送畀佢嘅多謝。我希望佢為我感到驕傲。」

迪甘斯真係當基沙文好似親生仔一樣。迪甘斯過去71場比賽,基沙文每場都有份踢,呢個紀錄的確難以置信。

尤其自從2019年轉投巴塞隆拿後,基沙文狀態一沉不起,即使之後重投馬體會,表現好番啲,但畢竟已經31歲,狀態體能亦難以重返巔峰,邊路爆破、突入禁區嘅鏡頭比起以往皇家蘇斯達、馬體會時期,已經少咗好多,但迪甘斯仍然向佢投以信任一票,令唔少人都提出質疑。

上屆世界盃,基沙文係絕對主力兼球壇大紅人,拍住當時啱啱冒起嘅麥巴比,斬獲4個入波2次助攻,助法國國家隊封王;4年過去,法國鋒線依然係越老越勁嘅基奧特、已上位成為超級巨星嘅麥巴比,另外加個奧士文尼迪比利,如非普巴、尼干古受傷,基沙文的確好難搶到正選。

不過塞翁失馬,基沙文今屆改踢中場越戰越勇,上場對英格蘭交出兩個助攻,成為法國晉級嘅關鍵功臣,用表現嚟報答迪甘斯嘅信任。