'

【說好世盃故事】用足球逃離貧民窟!「新R9」李察利臣 曾被毒梟用槍指頭!

巴西球星,出身大多相似,畢竟喺巴西,好似卡卡咁來自中產家庭嘅人,其實係少之又少。上仗入兩球、協助巴西擊敗塞爾維亞嘅李察利臣,同大多數國家隊隊友一樣,來自貧民窟,唔同嘅係,佢比其他人更接近罪惡同死亡。

李察利臣自少喺巴西東南部Nova Venecia長大,呢度係巴西著名嘅貧民窟同罪惡溫床,黑幫橫行,黃賭毒瓣瓣齊。屋企有五兄弟姊妹,父母長期離異,李察利臣身為長子,好細個已經幫補家計,幫媽媽賣朱古力、賣雪糕、幫手洗車等等。

「我好多朋友都去咗販毒,佢哋可以喺好短時間賺到好多錢,不過我冇羨慕,因為我知道咁做係唔啱,我媽媽管教好嚴,佢不斷灌輸我販毒等天收嘅訊息,所以我幫佢手賣吓嘢、洗吓車就好。」李察利臣喺泰晤士報專訪中咁講。

你唔搵麻煩,麻煩亦會嚟搵你。14歲嗰年,李察利臣已經開始有鬍鬚,有次佢同班朋友喺街上面踢波,曾經誤闖毒窟,有一名毒販誤以為佢帶住班童黨嚟偷毒品,仲用枝槍指住佢個頭:「我好驚,我以為自己玩完喇,好彩佢淨係話如果再見到我哋,就會毫不猶豫咁開槍。」

李察利臣逃出鬼門關之後,除咗唔敢再去嗰條街,亦更加意志堅定,要用足球去改變人生,無論啲朋友點樣勸說,佢都唔會因為搵快錢而販毒。

當然,技術唔算太細膩嘅李察利臣,試腳之旅並唔順利:「拒絕我嘅球會,多到我一對手都數唔晒,試埋最後今次,我已經準備好放棄,認真去搵份工,我嘅錢,亦只夠買一張機票去Belo Horizonte(阿美利加明尼路嘅所在地),如果衰咗,就冇錢返屋企㗎喇。」當年李察利臣係17歲。

踏進職業球員門檻後,李察利臣總算一帆風順,之後跳去富明尼斯、屈福特、愛華頓,再到依家嘅熱刺。

值得講番嘅係喺屈福特,李察利臣遇上佢嘅恩師馬高施華。2017年,只得20歲嘅李察利臣加盟屈福特,頭13場入5球,不過到咗英超完季,李察利臣踢足38場,入球同樣只係5球。不過馬高施華對李察利臣絕對信任,完季後跳槽,亦用5000萬鎊帶埋李察利臣去愛華頓,改變佢嘅人生。之後嘅故事,大家都知了。

同恩師馬高施華情同父子。

喺巴西,幾乎所有9號仔嘅偶像都係朗拿度,李察利臣亦唔例外,佢除咗剪過經典福頭,亦同樣以英文R字開頭,令唔少球迷覺得佢就係新「R9」。

係型嘅……

上仗分組賽,李察利臣入兩球,其中有一球係超靚車身金球,被評為今屆最靚入波,沒有之一。今晚對瑞士,呢位「R9」會唔會又有佳作,嚇球迷一跳?