【英超】甸恩軒達臣最甜美時刻 因為咩原因 冇同坦哈格講過一句話?

時隔23年,諾定咸森林再得到英格蘭頂級聯賽勝仗,贏波英雄首選甸恩軒達臣,此子亦成就個人足球生涯中最難忘勝仗。

森林重返英超,主場1:0擊敗韋斯咸,深具歷史意義,首席功臣係甸恩軒達臣,佢除咗救出12碼,亦貢獻一個神救。森林季前大事擴軍,買入多名球員,轉會費近一億鎊。但最精明交易,相信係從曼聯借用甸恩軒達臣。

就喺森林贏韋斯咸前不足24小時,曼聯大敗畀賓福特,迪基亞孭晒鑊,唔少紅魔躉埋怨,球會唔應該借走甸恩軒達臣。

但其實好難唔借走佢,因為喺上季季前,甸恩軒達臣獲會方承諾會代替迪基亞,擔任首席門將,點知球會出爾反爾,甸軒繼續後備之餘,更被推晒啲借用邀請。甸軒就咁浪費咗一季足球生命。由於甸軒離隊意志堅定,但曼聯又唔想畀優質門神永久轉會,所以喺坦哈格入主曼聯後,領導層已基本同甸軒達成協議,可以將佢外借一季。

到坦哈格開操後,甸軒承認刻意避開新帥:「我係特登避開佢,唔想畀佢睇到我練波,因為一旦畀佢睇到,我相信佢會諗方法留我。」

好龍門最緊要有自信,甸軒真係夠晒,轉會決心之強,亦睇到佢對比賽係幾咁饑渴。「我同坦哈格一句説話都冇講過。唔係我唔鍾意佢,而係我唔可以畀外借出現變數,冇任何接觸就最安全。」

連加特亦係由曼聯轉投森林,但開季表現唔算特別標青,佢前季外借韋斯咸踢到曉飛,但今次面對舊主,就引起韋斯咸躉不滿,認為佢為咗高薪揀森林,有球迷仲掟啲細面額銀紙入場串佢貪錢,冇計,因為愛嘅反面就係恨嘛。