'

【英超】模範勞工踢極唔傷!哈利卡尼全靠佢 鍊就金剛不死身

兩星期嘅國際賽期完結,嚟緊又回歸聯賽戰線,周末就有場超級大戰等住大家,阿仙奴主場鬥熱刺。阿仙奴好多球員免役,而熱刺班國腳就忙得多,但有冇發覺,點忙都好,哈利卡尼真係好少傷,可以長期為熱刺同英格蘭國家隊做正選,極少見到佢因傷缺陣,唔通佢有金剛不死之身?

29歲,依然咁踢得,夠晒勤力,除咗自己生活正常、唔煙唔酒,集中精神練波外,當然亦有外力幫助。據卡尼所講,自己保健嘅秘笈,原來係一位西班牙物理治療師。

哈利卡尼唔係天生不死身,喺2019-20球季,佢曾經不停受傷,缺席各項賽事共16場。但之後嗰季開始,情況全面好轉,只喺極少數賽事倦勤。

更勁嘅係自去年4月起遠離傷病,上季除咗喺5場次要賽事休息外,出足其餘50場;今季9場英超同歐聯都踢足,得到6入球1助攻。哈利卡尼透露箇中秘密:「2020年大傷之後,我請咗一位新物理治療師,佢來自西班牙,合作已將近3年。」

合作關係好到爆,又見顯著成效,梗係掂啦,呢位物理治療師,仲可以隨傳隨到㗎!卡尼話:「喺佢幫助之下,我感覺到自己身體起變化,特別係足踝嘅改變。雖然佢唔喺英國住,但我一個月內,總有一星期都需要佢照料,所以每當嗰個星期,佢就會住喺我屋企。」