'

【歐聯】巴塞入死亡C組  又撞剋星拜仁!羅拔佬夏蘭特齊倒戈

新一季歐聯分組賽殺到埋身,尋晚UEFA就進行抽籤儀式,大家最期待嘅死亡之組,係拜仁、巴塞同國米,巴塞前鋒羅拔利雲度夫斯基啱啱轉會就要倒戈,而佢昔日喺德甲嘅對手夏蘭特,嚟緊都要為曼城出戰,倒戈多蒙特,夠晒話題性。

A組利物浦都算抽到好籤,同組得阿積士、拿玻里同格流,晉級冇咩難度。B組出線席位應不離波圖、馬體會、利華;C組就激咯,巴塞、拜仁連續兩屆被編埋同一組,巴塞上屆主客都輸3球,19/20就仲大鑊,2:8慘遭血洗一幕,唔少球迷依然歷歷在目,加埋國米擾亂大局、羅拔佬倒戈,呢組都幾多嘢睇。

D組歐霸盟主法蘭克福、英超熱刺、葡超士砵亭同法甲馬賽實力相距不大,預計有一番惡鬥;E組車仔、AC米蘭、薩爾斯堡打餐飽,F組皇馬就爽咯,呢支衛冕冠軍同組對手只係RB萊比錫、薩克達同些路迪,條籤都算幾靚。

G組曼城就冇咁好彩喇,同組對手有歐霸之王西維爾、德甲多蒙特同丹麥嘅哥本哈根,夏蘭特一轉會就要倒戈。H組亦有睇頭,祖雲達斯同巴黎聖日耳門嘅對決,將會成為呢組嘅焦點。

歐聯分組賽形勢:

A組:阿積士、利物浦、拿玻里、格拉斯哥流浪

B組:波圖、馬德里體育會、利華古遜、布魯日

C組:拜仁慕尼黑、巴塞隆拿、國際米蘭、柏辛域陀利亞

D組:法蘭克福、熱刺、士砵亭、馬賽

E組:AC米蘭、車路士、薩爾斯堡、薩格勒布戴拿模

F組:皇家馬德里、RB萊比錫、薩克達、些路迪

G組:曼城、西維爾、多蒙特、哥本哈根

H組:巴黎聖日耳門、祖雲達斯、賓菲加、海法馬卡比