'

【意甲】5年!由地盤佬到意大利國腳!加迪:用意丙心態踢國家隊

5年時間,由地盤工人變國家隊新星,聽落好似幾誇張,就快24歲嘅意大利新晉國腳、基亞連尼接班人加迪,確確實實做到了。

早喺7歲,加迪踢地區青年軍嘅時候已被球探發掘,被邀請去到拖連奴青年軍,可惜之後都係浮浮沉沉,未能獲提拔長約。

由於家境清貧,加迪17歲一畢業即投身社會,做過好多份工,包括喺地盤幫手執頭執尾,幫補家計。

不過環境極級惡劣都好,佢依然堅持足球夢。喺打工之餘,keep住踢業餘球會等機會,當時佢清晨就起身,開完工後,傍晚前趕返球會練波,一直去到3年前都仲係踢緊丁組聯賽。

加迪嘅表現喺業餘界大超班,好快又畀當時仲喺丙組嘅柏迪亞撬走,投身全職足球,去到上年再跳去意乙費辛隆尼,到今年冬窗,畀祖雲達斯以900萬歐元收購,再借番佢去費辛隆尼,下季歸隊,上位快過火箭。

加迪爺爺係拖連奴球迷,但當佢知道孫仔加盟愛隊死敵後,依然開心到老淚縱橫,攬住加迪爆喊:「我冇同佢講話會加盟祖雲達斯,我想畀個驚喜佢,但我返到屋企一打開門,佢已經開心到淚流滿面。」

上場對英格蘭,司職中堅嘅加迪獲得佢人生第一頂喼帽,而且攔截次數冠絕整隊國家隊,沉著冷靜,表現大獲好評。

「我之前都有預感會落場,開心到瞓唔著,又喺度諗,我通常面對嘅係意乙球員,但今次嘅對手係一大班英超、歐聯級球星,究竟得唔得㗎?好快我就諗通,唔好理對手係咩,保持我一貫喺低組別踢波嘅心態就ok了。」

意大利今晚會喺歐國聯作客德國,加迪極有機會獲得第二頂喼帽,繼續向基亞連尼接班人之路邁進。