'

【國際賽】西班牙絕殺葡萄牙!摩拉達敗家仔再變英雄:有鬥志就乜都掂!

「呢場波真係好難踢,我哋已經搏到盡,就算出局都唔會後悔……我相信我哋只要有鬥志,就乜都可以做得到!」

歐國聯A2組賽事,西班牙喺非勝不可嘅情況下,於88分鐘憑摩拉達一箭定江山,以1:0絕殺葡萄牙,成功出線、殺入出年嘅歐國聯4強決賽周,同克羅地亞、意大利及荷蘭爭奪冠軍。

賽前葡萄牙領先西班牙2分,只需和波就可出線4強,作為世界盃前最後閱兵,今場葡萄牙繼續強陣出擊,成隊波都星光熠熠,中前場更加係英超明星隊咁款,曼城貝拿度施華、曼聯般奴費南迪斯、利物浦迪亞高祖達3大炮台,全力支援C朗,但可惜眾星雲集嘅效果不似預期,迪亞高祖達、C朗均先後失機,種下出局禍根。

對面嘅西班牙用一條打仔中場線,洛迪卡斯簡迪、高基同卡路士蘇拿,令對手屢吃苦頭,但真正創造入肉嘅攻勢亦唔算多,終於戰至完場前2分鐘,後備上陣嘅尼高威廉斯頭槌二傳,摩拉達楔到好位撞射得手,以1:0擊敗葡軍,成功反壓對手1分,出線4強。

摩拉達雖然一向被視為敗家仔,但佢原來係安歷基執掌西班牙以來,入波(13球)最多嘅球員之一,另一位係今場都係踢正選嘅費倫托利斯。但講到含金量,摩拉達就高得多,舊年歐國盃4強逼和意大利、世盃外絕殺瑞典出線決賽周、以至今場絕殺葡萄牙,可以話係粒粒金。

除咗文章開首嘅「鬥志論」,摩拉達賽後受訪,亦有盛讚葡萄牙,同埋希望「鄰居」喺世界盃可以走得更遠:「葡萄牙就喺我哋隔離,我哋每次嚟到都受到熱情款待,我希望我哋(西、葡)可以同時喺世界盃走得更遠。」

「如果可以揀一位葡萄牙球員去踢西班牙國家隊,你會揀邊個?」「好多選擇喎,咁我揀祖奧菲歷斯啦,因為我哋可以喺馬體會一齊練波嘛。」